Міжнародні експерти схвалили Стратегію Сталого Розвитку м.Олександрії до 2030 року



14 липня в Олександрії відбувся міжнародний круглий стіл «Стратегія Сталого Розвитку м.Олександрії – на шляху до досягнення Цілей Сталого Розвитку ООН до 2030 року».
У заході взяли участь: міський голова Степан Цапюк та його заступники; Єва Буфі – виконавчий директор Міжнародного Центру Компетенції Європейської Економічної Комісії ООН «Публічно-приватне партнерство для міст» (м.Барселона, Іспанія); Віктор Мартінез – директор з міського розвитку (м.Сан-Кугат, Іспанія); Марсело Гарсія – експерт з телекомунікацій та побудови розумних міст (м.Женева, Швейцарія); Ірина Запатріна – професор, доктор економічних наук, президент Академії публічно-приватного партнерства; представники міських рад Світловодська і Шостки; фахівці управління економіки та представники комітету стратегічного планування Олександрії.
На початку зустрічі С.Цапюк ознайомив поважних гостей з історією, життєдіяльністю міста, досягненнями та основними напрямками роботи у різних галузях. Він зазначив, що залучення інвестицій та застосування сучасних технологій можливі лише у разі наявності довгострокового плану розвитку території. Тому одним із напрямків його передвиборчої кампанії було створення і затвердження стратегії розвитку міста. Протягом півроку представники громади разом із науковцями працювали над виконанням цього завдання.
Ірина Запатріна, яка надавала консультації стратегічному комітету, презентувала присутнім Стратегію Сталого Розвитку м.Олександрії, яка діятиме у контексті Цілей Сталого Розвитку ООН до 2030 року. Вона зазначила, що відповідна стратегія є єдиною не лише в Україні, але й у найближчих країнах.
На прикладі Олександрії планується відпрацювати методологію побудови сталих та розумних міст в умовах, що склалися в Україні, та розповсюдити набутий досвід для інших міст як нашої держави, так і різних країн світу.
По завершенню презентації Єва Буфі зазначила, що була вражена активністю і наполегливістю влади Олександрії, яка має на меті впровадження довгострокового плану розвитку міста. Вона ознайомила учасників круглого столу з діяльністю Міжнародного Центру, головними завданнями якого є аналіз, розповсюдження позитивних практик розвитку міст світу, надає консультації щодо створення «розумних» міст, навчання і надання всебічної допомоги у розробці та впровадженні довготривалих програм у рамках публічно-приватного партнерства.
Єва Буфі підкреслила, що Стратегія дасть можливість Олександрії відкрити нові перспективи у реалізації важливих для міста проектів із залученням іноземних інвесторів.
Також вона поінформувала присутніх про можливості застосування в Україні світового досвіду щодо перетворення міст у сталі та розумні.
Своїми досягненнями у цьому напрямку поділився Віктор Мартінез – представник одного зі сталих та розумних міст світу Сан-Кугат (Іспанія). За 20 років, завдяки впровадженню Стратегії Сталого Розвитку, воно перетворилося на сучасне місто з розвиненою інфраструктурою, а кількість населення збільшилась із 34 тис. до 90 тис. жителів.
Також присутні заслухали інформацію Марсело Гарсія щодо ролі телекомунікацій та електронного врядування у побудові сталих і розумних міст.
Проаналізувавши запропоновану Стратегію Сталого Розвитку м. Олександрії до 2030 року, закордонні фахівці надали рекомендації, на які слід звернути увагу задля успішної реалізації довготривалого проекту з огляду на кращий світовий досвід.
На завершення круглого столу міський голова С.Цапюк подякував міжнародним експертам за допомогу, зазначивши, що найближчим часом буде створено структуру з економічного розвитку міста у складі спеціалістів, які вільно володіють іноземними мовами. Довгостроковий документ буде розглянутий на засіданні комітету стратегічного планування, обговорений на громадський слуханнях, після чого Стратегія буде затверджена на сесії міської ради.
Степан Кирилович підкреслив, що міська влада працюватиме над раціональним використанням коштів та забезпечить олександрійцям достойний рівень життя. Усе це стане можливим завдяки впровадженню Стратегії, у реалізації якої наше місто підтримають розвинені передові країни світу.
У рамках візиту делегація ознайомилася з інфраструктурою міста та відвідала заклади соціальної сфери. Поважні гості залишилися задоволеними від побаченого та відзначили, що Олександрія активно розвивається, живе і має неабиякі шанси та перспективи для втілення розробленої Стратегії, аби з часом перетворитися у стале і розумне місто.