Олександрійський міський музей Миру



Олександрійський міський музей Миру – єдиний в Україні і один з 15 музеїв такого напрямку на планеті.

Профіль музею – історичний.

Фундатор музею – загін слідопитів-пошуковців під назвою “Пошук”, який створила 6 грудня 1973 року учитель історії і музеєзнавець Шульга Інна Антонівна при міському Палаці піонерів та школярів ім. О. Шакало.

Загін проводив пошук воїнів-земляків, загиблих під час Другої Світової та Великої Вітчизняної воєн на рідній землі та в країнах Європи, увічнював імена полеглих воїнів у Книзі Пам’яті України. Пошуковці брали участь у обласних, республіканських і всесоюзних конкурсах-вікторинах, спрямованих на вивчення історії рідного краю, боротьби за мир у світі.

8 листопада 1987 року Рішенням № 193 виконавчого комітету Олександрійської міської Ради на основі зібраного слідопитами-пошуковцями матеріалу був заснований музей.

Урочисте відкриття музею Миру відбулося 1 листопада 1990 року в окремому приміщенні, розташованому в центрі міста за адресою:  вул. 50 років Жовтня, 14.

Постановою Управління культури Кіровоградського облвиконкому № 8 від 28.03.1991 р. музею присвоєно статус “Народний”.

У 1991 році Олександрійський Народний музей Миру був занесений до Каталогу Міжнародного Центру юнацького туризму (Лондон) як один з найбільш цікавих оглядових об’єктів Європи.

Рішенням Олександрійського міськвиконкому № 423 від 2.07.1996 р. музей одержав статус Державного.

З 1989 року музей знаходиться на обліку в ООН і систематично отримує матеріали від ООН через інформаційні центри з Москви та Києва. Музей підтримує творчі стосунки з музеями Миру Японії, Данії, Англії, Швейцарії, з музеями, відкритими в колишніх фашистських концтаборах, і отримує від них матеріали для поповнення експозиції.

Музей Миру відвідують делегації з різних країн світу: Німеччини, Китаю, Америки, Англії. Діяльність музею постійно висвітлюють обласна і місцева преса і телебачення.

В фондах музею Миру близько 8 тисяч експонатів. Бібліотека  музею нараховує біля 2000 книг.

Засновник і перший директор музею Миру – Шульга Інна Антонівна, Ветеран праці, делегат Першого Всесвітнього Форуму українців (1992 р., Київ), Почесний громадянин міста Олександрії. Нагороджена “Почесною відзнакою” Товариства Червоного Хреста України, медаллю “Захисник Вітчизни”, занесена до “Золотої Книги України”.

Експозиція музею Миру складається із трьох залів: зал України, зал Миру і етнографічний зал “Світлиця козака Вуса”.

В залі України представлена експозиція , яка має назву “Україна в боротьбі за незалежність і мир.” Розпочинається вона висловом Т.Г.Шевченка “Було колись в Україні…  В    хронологічній   послідовності   подані історичні періоди від 512 р. до н. е. і до сьогодення. Поряд знаходиться карта за Геродотом, що показує боротьбу скіфів з персами, яка відбулась у 512 р. до н. е. на території нашого краю. Також в залі діють постійні виставки: “Київська Русь” представлена в переліку князів від Олега і до Володимира Мономаха, хрещення Русі, перші нормативно-правові договори; “Культура України” – відображені відомі і невідомі українські імена у світовій науці, культурі, мистецтві та основний розділ “На історичному шляху державності”, який починається оглядом сторінок історії Національно-визвольної війни під проводом Б.Хмельницького і закінчується Актом проголошення незалежності України.

В залі Миру зібрані матеріали, які показують наслідки  війни, а також чому людство повинно вести активну боротьбу за мир на планеті. В залі діють такі постійні виставки: “Перша світова війна”; “Громадянська війна”; “Друга Світова та Велика Вітчизняна війни” – ця виставка складається із декількох розділів, а саме: “Початок Другої світової та Великої Вітчизняної воєн”; “Звірства фашизму”, який розповідає про німецькі концтабори; “Антифашистський рух опору”; “Окупація України 1941 р.”, який розповідає про діяльність партизанських загонів та підпільних груп на окупованій території; “Капітуляція Німеччини 1945 р.”; “Перший Парад Перемоги, який готував наш земляк Маршал СРСР Кошовий П.К.; «Суд над фашистськими злочинцями»; а також “Жах Хіросіми”, який показує, що несе людству накопичення та випробовування ядерної і бактеріологічної зброї.

Виставка «Мир і Милосердя» розповідає про створення та діяльність Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

Своїми експонатами зал Миру висвітлює створення та діяльність ООН по збереженню Миру, миротворчу місію Збройних Сил України, діяльність Української Ради Миру та української діаспори за кордоном, також представлена виставка “Космічні кроки України”, яка розповідає про досягнення України у космічній галузі. Існує також виставка “Україна – Китай”, яка показує дружню співпрацю цих країн.

Етнографічний зал “Світлиця козака Вуса” розповідає про побут та звичаї українського народу, як українці із сивої давнини прикрашали свої оселі, якою була українська хата, національний костюм, розвиток писанкарства, про це все ви можете дізнатись відвідавши цей зал.

Адреса музею:

вул.50 років Жовтня, 14

м. Олександрія Кіровоградської обл., 28000.

Тел.: (05235) 4-33-99

Музей працює з 8 до 18 год., (сб., нд. — з 9 до 17 год.), вихідний – п’ятниця